Haziran 29, 2011 18:51
Dünyaca ünlü isimlerden Dicle'ye destek
DERVİŞ ÇİMEN-ANF
09:10 / 29 Haziran 2011HABER MERKEZİ - “Hatip Dicle ile Dayanışma Komitesi” adına 24 Haziran günü başlatılan imza kampanyasına aralarında Prof. Noam Chomsky, Prof. Dr. Michael Gunter, yazar Margaret Owen ve Prof. Dr. Norman Peach’in de olduğu dünyaca tanınmış isimler destek verdi.
“Hatip Dicle ile Dayanışma Komitesi”nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 20 Haziran günü milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle için başlattığı kampanyaya destek büyüyor.
Brazilya’dan Hindistan’a, Norweç’den Güney Afrika’ya, İspanya’dan Irak’a, Romanya’dan İskoçya’ya kadar birçok imzacının Hatip Dicle ile dayanışma içerisinde olduklarını beyan etti. İmzacılar Türkiye’deki Kürt halkına ve onun temsilcilerine yönelik hukuksuzluğa sessiz kalmayacaklarını ifade ederken, Türkiye devletini Hatip Dicle ve diğer tutuklu Milletvekillerini Parlemento’da görevlerini yerine getirmesi için özgür bırakmaya çağırdı. İmzacılar, Kürt sorununun barışçıl yolla çözümünü istediler.
“Hatip Dicle ile Dayanışma Açıklaması” adı altında başlatılan imza metnindeki talepler şu şekilde sıralanıyor: “ Kürt sorununun çözümüne, halkın demokratik taleplerine cevap verebilmek için; toplumsal bir diyalogun BDP ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku ile geliştirilmesi, Türkiye’deki Kürt siyasetçilerine ve sol muhalefete karşı baskı ve tutuklamaların sonlandırılması, çift taraflı bir ateşkes yapılması, Türkiye Hükümetinin Kürt sorununda taraf olan Abdullah Öcalan ve PKK de dahil olmak üzere diğer tüm politik aktörler ile görüşülmesi gerektiğine inanıyoruz. Hatip Dicle ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku üyeleri Türkiye’nin demokratikleşmesinde ve Kürt sorununun barışçıl çözümünde önemli bir temsiliyettir. Dolayısıyla Hatip Dicle’nin Milletvekilliğinin iadesi Kürt Halkının demokratik talepleri ve Türkiye’nin demokratikleşmesine için, ülkenin istikrara kavuşmasına doğru atılacak önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.”
KAMPANYAYA KATILAN TANINMIŞ İSİMLER
Kampanyaya katılanlar arasında dünyaca tanınmış isimler var. Bunlardan bazıları şöyle: Amerika‘dan Prof. Noam Chomsky, Prof. Dr. Michael Gunter, İngiltere’den Prof Dr. Latif Waid, Almanya’dan Prof. Dr. Norman Peach, Prof. Dr. Rudolph Bauer, Prof. Dr. Georg Auernheimer, Norveç’ten Prof. Kariane Westrheim, Avrupa Parlementosundan milletvekili Sarah Ludford, Frieda Brepoels, Jürgen Klute, Gabriele Zimmer, İtalya’dan eski AP Başkan Yardımcısı Luisa Morgantini, Meksiko’dan Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Lucina Kathmann, Alman Parlemento üyeleri Jan van Aken, Harald Weinberg, Sabine Leidig, Heidrun Dittrich, Ingrid Remmers, Andej Hunko, Ulla Jelpke, Sevim Dagdelen, İsviçre’den İsviçre Amnesty International Türkiye Koordinatörü Maya Heuschmann, Güney Afrika’dan NADAL Başkanı Dr. Joey Moses, Danimarka’dan Kopenhagen eski Belediye Başkanı, İspanya’dan Gazetci Manuel Martorell Almanya’dan Gazeteci Edgar Auth, Hindistan’dan INSAF temsilcisi Wilfred Dcosta, İngiltere’den yazar Margaret Owen.
Hatip Dicle ile Dayanışma Komitesi’nin başlattığı imza kampanyasına destek sunanlardan bazıları görüşlerini şeyle dile getirdi:
Frieda Brepoels (Avrupa Parlementosu Yeşiller/EFA Üyesi, Flanders):
“Türkiye farklı toplumlara sahip bir ülkedir, bu toplumlara haklarını tanımaladır. Avrupa Parlementosunun defalarca talebine karşılık, hala Kürt Sorununa bir çözüm ufukta görülmüyor. Ancak Kürt vatandaşlarının tüm haklarının tanıması ile Türkiye yapıcı bir demokrasi yolunda ilerleyebilir.”
Dr. Joey Moses (NADAL Başkanı, Western Cape, Güney Afrika):
“Hatip Dicle’nin seçimlere adaylığının onaylanması ve demokratik yollarla seçilmesinin ardından, seçenlerine parlamentoda vekil olmasını engelleyen yaklaşım yanlış ve üzücüdür. Bu uluslararası hukuka olduğu gibi Türkiye anayasasına da aykırıdır. Sayın Hatip Dicle’yi seçen insanları temsil etme hakkı demokrasi ve anayasa tarafında verilmiştir, bu temsiliyetini sağlaması için derhal vekilliğinin iyadesi yapılmalıdır.”
Jan van Aken (Die Linke Partisinin Almanya Federal Parlamento üyesi):
“Diyarbakır’da yaklaşık 80 bin insanın demokratik talepleri AKP Hükümeti tarfından da saygıyla karşılanmalıdır. Hala Türkiye’de Kürt halkının seçilmiş temsilcilerin tutuklu kalmasının ve kriminalize edilmesi kabul edilemez. Tüm dayanışmamızla Hatip Dicle’nin yanındayız.”
Maya Heuschmann (İsviçre Amnesty International Türkiye Koordinatörü):
"Türkiye’nin Kürt bölgelerinde yaşanan sorunlar aşılabilmesi ve barışçıl bir çözüm gelişmesi ancak demokratik yöntemlerle sağlanabilir. Halk tarafında seçilen siyasetçiler ise bunun için çabalayacaklar. Ama Türkiye devleti Milletvekili olan Hatip Dicle’den bu rolünü oynayabilmesi için Milletvekili hakkı elinden aldı. Bu karar antidemokratiktir ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 21.Maddesini ihlal ediyor.”
Prof. Kariane Westrheim (AB Türkiye Yurttaş Komisyonu EUTCC Başkanı):
" AB Türkiye Yurttaş Komisyonu EUTCC, Türkiye’nin Yüksek Seçim Kurulu’na, Hatip Dicle’nin Parlemento seçimlerinde meşru yolla elde ettiği Milletvekililiğini düşürme kararını tekrardan düşünmesine çağırıyoruz. Bu sadece Hatip Dicle’ye değil aynı zamanda Kürt halkına karşı kötü bir zamanda alınmış keyfi bir karardır.”
Dr. Uwe Sauermann (Leipzig Televizyon Prodüksiyonu Genel Müdürü):
“Çinli muhaliflerin, Alman basınında Türkiye’de sayısız Kürdün ve diğer muhaliflerin siyasi nedenlerden ötürü tutuklanmasının çok daha fazla ölçüde ilgi bulması çok ilginçtir.
Türkiye Avrupa Birliği’ne tam üyelik için hala yoğun çaba veriyor. Bu tek başına Hatip Dicle ‘Meselesi’ örnek alarak, Türkiye’nin iç siyasi ‘reformlar’ın ilerleyip ilerlemediğini ölçmek için bir neden olmalıdır.”
Jürg Meyer (Basler Zeitung gazetesinden emekli gazeteci, Sosyal Demokrat Parti’den Basel-Stadt Kanton Meclisi üyesi):
“Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku tarafından desteklenen bağımsız Milletvekilinin YSK tarafından düşürülen Milletvekilliğinin iadesini talep edilmesini destekliyor ve dayanışma içerisinde olduğumu belirtiyorum. Tüm kültürlerin, dillerin ve toplulukların ortak yaşayabilmesi için seçim sonuçlarına adil seçim sonuçlarına adil yaklaşmak zorunludur. Bu barış için önemli bir koşuldur. Bundan dolayı Isviçre’de de toplumdaki çok kültürlülüğe saygı için mücadele ediyorum.”
Villo Sigurdsson (Kopenhagen eski Belediye Başkanı, Danimarka):
"Gerçek bir demokraside en önemli ses, seçmenin sesidir. Seçim sonuçlarının bir kaç gün sonra ortadan kaldırıldığı bir sistem gerçek bir demokratik sistem olarak görülmez.
Hatip Dicle’nin ve başka politikacıların Milletvekilliğinin tanınmaması Türkiye’deki topluma huzur ve barışı sağlamak yerine Türk Hükümeti ateşe benzin döküyor."
Manuel Martorell (Gazeteci, İspanya):
“Dünyada Kürt ve Türk halkının dostları, 2011 Parlemento seçimlerinin sonuçları yeni bir anayasa ve Kürt sorunun çözümü için iyi bir zemin oluşturduğunu düşünüyorlardı.
YSK’nın kararı ise barışa ve demokrasiye ulaşmanın ikmanlarını ortadan kaldırıyor. Eğer bir aday halk tarafından seçilmişse, seçenlerini temsil etme hakkını elde etmiştir ve kimse o hakkı ondan alma hakkına sahip değildir.”
Faizel Moosa (Güney Afrika'daki Apartheid rejimene karşı kurtuluş mücadelesinin gazilerini temsil eden Eylem Komitesi “Struggle Veterans Action Commitee of South Africa” Başkanı):
“Hatip Dicle ile dayanışma çağrısına Ülkemde yani Güney Afrika’da daha önce baskı altında yaşayan ve tüm özgürlük sevdalısı insanlar adına imza atıyorum. Sevgili Mabida’mız (Nelson Mandela) söylediği gibi; “Sizin özgürlük savaşınız bizimdir de, tıpkı dünyadaki tüm ezilen insanlar için verilen özgürlük ve demokrasi mücadelesi gibi. Tüm kavgalar insanlık için.”
Edgar Auth (Gazeteci, eski Frankfurt Rundschau Ortadoğu Editörü, Frankfurt, Almanya):
“Hatip Dicle adaylığı kabul edilmişti. Fakat seçimlerden sonra Milletvekililiği düşürüldü. Bu AKP’nin “soğuk” bir yol ile Anayasayı değiştirecek milletvekili sayısını sağlamak için düzeltmeler yapma girişimine benziyor. Hatip Dicle’nin Milletcvekiliğin düşürülmesi Türkiye’de acilen çözülmesi gereken Kürt Sorununu zorluyor. Kürtlerin seçim blokunu kazanımlarını hilelerle düşürmeye çalışmak yerine anayasa sorununda ve Kürt sorununda yapıcı çözümler geliştirmek gerekiyor.”
Jürgen Klute (Avrupa Parlamentosu Almanya Sol Parti Milletvekili, Brüksel):
“Seçimlerde belgelenen ihlallere rağmen seçim sonuçlarını barışçıl ve demokratik bir sürece yol açması için, Kürt tarafı tek taraflı ateşkesi uzattığını açıklasa da, bu kararla Hükümet istikrarsızlıkta ısrarlı olduğu görülüyor.”
Almanya Federal Parlamentosu Sol Parti ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi Andej Hunko:
“Seçim öncesi üç aylık gibi bir sürede 2000’den fazla BDP ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’na yakın insan tutuklandı ve neredeyse her gün askeri operasyonlar düzenlendi. Seçimlerden sonra gözaltına alınan 70’ten fazla insan ve Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi gösteriyor ki, Hükümet olayların ve sürecin yatışması ve barışçıl bir sürecin gelişmesini görmek istemiyor.”
Almanya Parlamentosu Sol Parti Parlamenteri İngrid Remmers:
“Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi halkın demokratik taleplerine bir saldırıdır. Somut olarak Türkiye’nin demokrasi ile arasında büyük uçurumlar olduğunu görülüyor. Avrupa, Başbakan Erdoğan’ın yaptığı sözde reformlar ile daha merkeziyetçi bir Başkanlık sistemini geliştirmeye çalıştığını görmeli. Bu da Türkiye’nin Avrupa’ya giden demokratikleşme yolunda zarar veriyor.”
Martin Dolzer (Sosyolog, Hamburg, Almanya) :
“Hukuksuzca 3000 Kürt siyasetçi ve aktivistini KCK davası adı altında tutuklayan Türkiye devleti, yeni bir antidemokratik adım ile Kürt vekillerine karşı iktidarını güçlendirme girişimi için hukuk ve demokraside uzak tüm adımları atıyor. Avrupa Birliği içerisinde bulunan hükümetler ise hala, çatışma politikasından sorumlu AKP’yi Ortadoğu ılımlı islamı geliştirmek için model rolü vererek ödüllendiriyor. Dolayısıyla bu hükümetler jeostratejik ve ekonomik sebeplerden ütürü Türkiye’nin insanhakları konusundaki sürekli ve acımasızihlallerinde ortak sorumluluk taşıyorlar.“
Britta Eder (Avukat, Hamburg) :
“Bir kez daha görüyoruz ki Kürt sorunun çözülebilmesi için geliştirilecek bir barış sürecinde tüm taraflar demokratik ve insanhakları prensiplerin bağlı kalmaları için eşit koşullar yaratılmaladır. Fakat Türkiye devleti tarafında bu antidemokratik yollar ile eşit koşullar ortadan kaldırılınca Avrupa Hüketleri sessiz kaldıkları gibi Avrupa’daki legal Kürt örgütlülüğünü de kriminalize ederek destek sunuyorlar.”
Hatip Dicle ile dayanışma Komitesi, Türkiye’de Hatip Dicle ve diğer tutuklu milletvekilliğin Parlemento’ya girmelerine kadar sürdürülmek istenen dayanışa açıklamasına imza koymak isteyenlerin, isim, meslek, unvan ve yer gibi bilgileri solidarity.dicle@googlemail.com adresine göndermelerini talep ediyor.
Çağrının yayınlandığı ve tüm imzacıların okunabileceği Blog’a ulaşmak isteyenler için ise şu adres veriliyor: http://www.solidarity-dicle.blogspot.com/
ANF NEWS AGENCY
“Hatip Dicle ile Dayanışma Komitesi”nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 20 Haziran günü milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle için başlattığı kampanyaya destek büyüyor.
Brazilya’dan Hindistan’a, Norweç’den Güney Afrika’ya, İspanya’dan Irak’a, Romanya’dan İskoçya’ya kadar birçok imzacının Hatip Dicle ile dayanışma içerisinde olduklarını beyan etti. İmzacılar Türkiye’deki Kürt halkına ve onun temsilcilerine yönelik hukuksuzluğa sessiz kalmayacaklarını ifade ederken, Türkiye devletini Hatip Dicle ve diğer tutuklu Milletvekillerini Parlemento’da görevlerini yerine getirmesi için özgür bırakmaya çağırdı. İmzacılar, Kürt sorununun barışçıl yolla çözümünü istediler.
“Hatip Dicle ile Dayanışma Açıklaması” adı altında başlatılan imza metnindeki talepler şu şekilde sıralanıyor: “ Kürt sorununun çözümüne, halkın demokratik taleplerine cevap verebilmek için; toplumsal bir diyalogun BDP ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku ile geliştirilmesi, Türkiye’deki Kürt siyasetçilerine ve sol muhalefete karşı baskı ve tutuklamaların sonlandırılması, çift taraflı bir ateşkes yapılması, Türkiye Hükümetinin Kürt sorununda taraf olan Abdullah Öcalan ve PKK de dahil olmak üzere diğer tüm politik aktörler ile görüşülmesi gerektiğine inanıyoruz. Hatip Dicle ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku üyeleri Türkiye’nin demokratikleşmesinde ve Kürt sorununun barışçıl çözümünde önemli bir temsiliyettir. Dolayısıyla Hatip Dicle’nin Milletvekilliğinin iadesi Kürt Halkının demokratik talepleri ve Türkiye’nin demokratikleşmesine için, ülkenin istikrara kavuşmasına doğru atılacak önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.”
KAMPANYAYA KATILAN TANINMIŞ İSİMLER
Kampanyaya katılanlar arasında dünyaca tanınmış isimler var. Bunlardan bazıları şöyle: Amerika‘dan Prof. Noam Chomsky, Prof. Dr. Michael Gunter, İngiltere’den Prof Dr. Latif Waid, Almanya’dan Prof. Dr. Norman Peach, Prof. Dr. Rudolph Bauer, Prof. Dr. Georg Auernheimer, Norveç’ten Prof. Kariane Westrheim, Avrupa Parlementosundan milletvekili Sarah Ludford, Frieda Brepoels, Jürgen Klute, Gabriele Zimmer, İtalya’dan eski AP Başkan Yardımcısı Luisa Morgantini, Meksiko’dan Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Lucina Kathmann, Alman Parlemento üyeleri Jan van Aken, Harald Weinberg, Sabine Leidig, Heidrun Dittrich, Ingrid Remmers, Andej Hunko, Ulla Jelpke, Sevim Dagdelen, İsviçre’den İsviçre Amnesty International Türkiye Koordinatörü Maya Heuschmann, Güney Afrika’dan NADAL Başkanı Dr. Joey Moses, Danimarka’dan Kopenhagen eski Belediye Başkanı, İspanya’dan Gazetci Manuel Martorell Almanya’dan Gazeteci Edgar Auth, Hindistan’dan INSAF temsilcisi Wilfred Dcosta, İngiltere’den yazar Margaret Owen.
Hatip Dicle ile Dayanışma Komitesi’nin başlattığı imza kampanyasına destek sunanlardan bazıları görüşlerini şeyle dile getirdi:
Frieda Brepoels (Avrupa Parlementosu Yeşiller/EFA Üyesi, Flanders):
“Türkiye farklı toplumlara sahip bir ülkedir, bu toplumlara haklarını tanımaladır. Avrupa Parlementosunun defalarca talebine karşılık, hala Kürt Sorununa bir çözüm ufukta görülmüyor. Ancak Kürt vatandaşlarının tüm haklarının tanıması ile Türkiye yapıcı bir demokrasi yolunda ilerleyebilir.”
Dr. Joey Moses (NADAL Başkanı, Western Cape, Güney Afrika):
“Hatip Dicle’nin seçimlere adaylığının onaylanması ve demokratik yollarla seçilmesinin ardından, seçenlerine parlamentoda vekil olmasını engelleyen yaklaşım yanlış ve üzücüdür. Bu uluslararası hukuka olduğu gibi Türkiye anayasasına da aykırıdır. Sayın Hatip Dicle’yi seçen insanları temsil etme hakkı demokrasi ve anayasa tarafında verilmiştir, bu temsiliyetini sağlaması için derhal vekilliğinin iyadesi yapılmalıdır.”
Jan van Aken (Die Linke Partisinin Almanya Federal Parlamento üyesi):
“Diyarbakır’da yaklaşık 80 bin insanın demokratik talepleri AKP Hükümeti tarfından da saygıyla karşılanmalıdır. Hala Türkiye’de Kürt halkının seçilmiş temsilcilerin tutuklu kalmasının ve kriminalize edilmesi kabul edilemez. Tüm dayanışmamızla Hatip Dicle’nin yanındayız.”
Maya Heuschmann (İsviçre Amnesty International Türkiye Koordinatörü):
"Türkiye’nin Kürt bölgelerinde yaşanan sorunlar aşılabilmesi ve barışçıl bir çözüm gelişmesi ancak demokratik yöntemlerle sağlanabilir. Halk tarafında seçilen siyasetçiler ise bunun için çabalayacaklar. Ama Türkiye devleti Milletvekili olan Hatip Dicle’den bu rolünü oynayabilmesi için Milletvekili hakkı elinden aldı. Bu karar antidemokratiktir ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 21.Maddesini ihlal ediyor.”
Prof. Kariane Westrheim (AB Türkiye Yurttaş Komisyonu EUTCC Başkanı):
" AB Türkiye Yurttaş Komisyonu EUTCC, Türkiye’nin Yüksek Seçim Kurulu’na, Hatip Dicle’nin Parlemento seçimlerinde meşru yolla elde ettiği Milletvekililiğini düşürme kararını tekrardan düşünmesine çağırıyoruz. Bu sadece Hatip Dicle’ye değil aynı zamanda Kürt halkına karşı kötü bir zamanda alınmış keyfi bir karardır.”
Dr. Uwe Sauermann (Leipzig Televizyon Prodüksiyonu Genel Müdürü):
“Çinli muhaliflerin, Alman basınında Türkiye’de sayısız Kürdün ve diğer muhaliflerin siyasi nedenlerden ötürü tutuklanmasının çok daha fazla ölçüde ilgi bulması çok ilginçtir.
Türkiye Avrupa Birliği’ne tam üyelik için hala yoğun çaba veriyor. Bu tek başına Hatip Dicle ‘Meselesi’ örnek alarak, Türkiye’nin iç siyasi ‘reformlar’ın ilerleyip ilerlemediğini ölçmek için bir neden olmalıdır.”
Jürg Meyer (Basler Zeitung gazetesinden emekli gazeteci, Sosyal Demokrat Parti’den Basel-Stadt Kanton Meclisi üyesi):
“Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku tarafından desteklenen bağımsız Milletvekilinin YSK tarafından düşürülen Milletvekilliğinin iadesini talep edilmesini destekliyor ve dayanışma içerisinde olduğumu belirtiyorum. Tüm kültürlerin, dillerin ve toplulukların ortak yaşayabilmesi için seçim sonuçlarına adil seçim sonuçlarına adil yaklaşmak zorunludur. Bu barış için önemli bir koşuldur. Bundan dolayı Isviçre’de de toplumdaki çok kültürlülüğe saygı için mücadele ediyorum.”
Villo Sigurdsson (Kopenhagen eski Belediye Başkanı, Danimarka):
"Gerçek bir demokraside en önemli ses, seçmenin sesidir. Seçim sonuçlarının bir kaç gün sonra ortadan kaldırıldığı bir sistem gerçek bir demokratik sistem olarak görülmez.
Hatip Dicle’nin ve başka politikacıların Milletvekilliğinin tanınmaması Türkiye’deki topluma huzur ve barışı sağlamak yerine Türk Hükümeti ateşe benzin döküyor."
Manuel Martorell (Gazeteci, İspanya):
“Dünyada Kürt ve Türk halkının dostları, 2011 Parlemento seçimlerinin sonuçları yeni bir anayasa ve Kürt sorunun çözümü için iyi bir zemin oluşturduğunu düşünüyorlardı.
YSK’nın kararı ise barışa ve demokrasiye ulaşmanın ikmanlarını ortadan kaldırıyor. Eğer bir aday halk tarafından seçilmişse, seçenlerini temsil etme hakkını elde etmiştir ve kimse o hakkı ondan alma hakkına sahip değildir.”
Faizel Moosa (Güney Afrika'daki Apartheid rejimene karşı kurtuluş mücadelesinin gazilerini temsil eden Eylem Komitesi “Struggle Veterans Action Commitee of South Africa” Başkanı):
“Hatip Dicle ile dayanışma çağrısına Ülkemde yani Güney Afrika’da daha önce baskı altında yaşayan ve tüm özgürlük sevdalısı insanlar adına imza atıyorum. Sevgili Mabida’mız (Nelson Mandela) söylediği gibi; “Sizin özgürlük savaşınız bizimdir de, tıpkı dünyadaki tüm ezilen insanlar için verilen özgürlük ve demokrasi mücadelesi gibi. Tüm kavgalar insanlık için.”
Edgar Auth (Gazeteci, eski Frankfurt Rundschau Ortadoğu Editörü, Frankfurt, Almanya):
“Hatip Dicle adaylığı kabul edilmişti. Fakat seçimlerden sonra Milletvekililiği düşürüldü. Bu AKP’nin “soğuk” bir yol ile Anayasayı değiştirecek milletvekili sayısını sağlamak için düzeltmeler yapma girişimine benziyor. Hatip Dicle’nin Milletcvekiliğin düşürülmesi Türkiye’de acilen çözülmesi gereken Kürt Sorununu zorluyor. Kürtlerin seçim blokunu kazanımlarını hilelerle düşürmeye çalışmak yerine anayasa sorununda ve Kürt sorununda yapıcı çözümler geliştirmek gerekiyor.”
Jürgen Klute (Avrupa Parlamentosu Almanya Sol Parti Milletvekili, Brüksel):
“Seçimlerde belgelenen ihlallere rağmen seçim sonuçlarını barışçıl ve demokratik bir sürece yol açması için, Kürt tarafı tek taraflı ateşkesi uzattığını açıklasa da, bu kararla Hükümet istikrarsızlıkta ısrarlı olduğu görülüyor.”
Almanya Federal Parlamentosu Sol Parti ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi Andej Hunko:
“Seçim öncesi üç aylık gibi bir sürede 2000’den fazla BDP ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’na yakın insan tutuklandı ve neredeyse her gün askeri operasyonlar düzenlendi. Seçimlerden sonra gözaltına alınan 70’ten fazla insan ve Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi gösteriyor ki, Hükümet olayların ve sürecin yatışması ve barışçıl bir sürecin gelişmesini görmek istemiyor.”
Almanya Parlamentosu Sol Parti Parlamenteri İngrid Remmers:
“Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi halkın demokratik taleplerine bir saldırıdır. Somut olarak Türkiye’nin demokrasi ile arasında büyük uçurumlar olduğunu görülüyor. Avrupa, Başbakan Erdoğan’ın yaptığı sözde reformlar ile daha merkeziyetçi bir Başkanlık sistemini geliştirmeye çalıştığını görmeli. Bu da Türkiye’nin Avrupa’ya giden demokratikleşme yolunda zarar veriyor.”
Martin Dolzer (Sosyolog, Hamburg, Almanya) :
“Hukuksuzca 3000 Kürt siyasetçi ve aktivistini KCK davası adı altında tutuklayan Türkiye devleti, yeni bir antidemokratik adım ile Kürt vekillerine karşı iktidarını güçlendirme girişimi için hukuk ve demokraside uzak tüm adımları atıyor. Avrupa Birliği içerisinde bulunan hükümetler ise hala, çatışma politikasından sorumlu AKP’yi Ortadoğu ılımlı islamı geliştirmek için model rolü vererek ödüllendiriyor. Dolayısıyla bu hükümetler jeostratejik ve ekonomik sebeplerden ütürü Türkiye’nin insanhakları konusundaki sürekli ve acımasızihlallerinde ortak sorumluluk taşıyorlar.“
Britta Eder (Avukat, Hamburg) :
“Bir kez daha görüyoruz ki Kürt sorunun çözülebilmesi için geliştirilecek bir barış sürecinde tüm taraflar demokratik ve insanhakları prensiplerin bağlı kalmaları için eşit koşullar yaratılmaladır. Fakat Türkiye devleti tarafında bu antidemokratik yollar ile eşit koşullar ortadan kaldırılınca Avrupa Hüketleri sessiz kaldıkları gibi Avrupa’daki legal Kürt örgütlülüğünü de kriminalize ederek destek sunuyorlar.”
Hatip Dicle ile dayanışma Komitesi, Türkiye’de Hatip Dicle ve diğer tutuklu milletvekilliğin Parlemento’ya girmelerine kadar sürdürülmek istenen dayanışa açıklamasına imza koymak isteyenlerin, isim, meslek, unvan ve yer gibi bilgileri solidarity.dicle@googlemail.com adresine göndermelerini talep ediyor.
Çağrının yayınlandığı ve tüm imzacıların okunabileceği Blog’a ulaşmak isteyenler için ise şu adres veriliyor: http://www.solidarity-dicle.blogspot.com/
ANF NEWS AGENCY